Unen tilat:
Unen eri tiloja sanotaan non-REM-uneksi ja REM-uneksi. REM kostuu sanoista Rapid Eye Movements.
Non-REM-uni on perusuni, ja se jakautuu kolmeen eri syvyys luokkaan.
1.Torkeeseen, eli silmät ovat kiinni ja tietoisuus ympärillä olevasta maailmasta heikkenee, mutta emme välttämättä tajua olevamme unessa. Tästä on vielä helppo herätä.
2.Kevyeen uneen, eli nukkuva ei juurikaan reagoi ulkoisiin ärsykkeisiin, kuten hiljaisiin ääniin. Tämä unen vaihe parantaa toimintakykyä, mutta ei kuitenkaan niin paljon kun syvä uni.
3.Syvään uneen, eli hengitys on syvää ja syke on matala, sekä rentoutuminen on tädellinen. Tässä unen vaiheessa aivojen "energiavarastot" täydentyvät ja unen "elvyttävät" vaikutteet ovat suurimmillaan. Lapsilla tämän unen vaiheen aikana erittyy kasvuhormooneja. Syvästä unesta on usein vaikea herätä ja unesta herännyt on tokkurainen ja uninen.
REM-uni on vilkeuni, ja se on unen vaihe, jonka aikana näämme unta. Tämän unen aikana silmät voivat liikkua vilkkaasti luomien alla. Tutkimusten mukaan REM-unen tarkoitus olisi palauttaa nukkuja syvästä unesta lähemmäs valvetilaa ja heräämistä.
Unen Määrä/Pituus:
Ei ole olemassa tiettyä määrää unta, joka jokaisen ihmisen tulisi saada. Keskimääräisesti ihmisen tulisi nukkua noin 8 tuntia.Unen tarpeen määrä riippuu geeneistä, elämän tavoista ja tottumuksista, sekä muista ulkoisista tekijöistä.
Iän vaikutus uneen:
Iän myötä unen laatu heikkenee, ja syvä uni heikkenee ja katoaa. Nukahtaminen saattaa olla hankalaa ja uni saattaa olla katkonaista.
Unen tehtäviä:
Unen tehtäviä ovat mm. Oppimisen ja muistamisen parantaminen, vastustuskyvyn ylläpitäminen, hereillä ollessa vireyden ja tarkkaavuuden ylläpitäminen "täydellä teholla", hermosolujen yhteyksien muovautumis mahdollisuuksien luominen, aivojen energiatuotanto ja elimistön sisäisen tasapainon ylläpitäminen.
Jos unta ei saa tarpeeksi, voi se johtaa stressiin, sairastumiseen, masennukseen, tarkkaavaisuuden herpaantumiseen ja pahimmassa tapauksessa esim. masennuksen kautta kuolemaan, jos ei apua haeta.
Lähteet: http://www.ttl.fi/fi/tyohyvinvointi/tyoaika/uni_ja_vireys/Sivut/default.aspx, Terveystiedon kirjat ATENA:lta: VIRTAA kertauskirja s.214-226 ja VIRTAA uuden sukupolven terveystieto s.146-153
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti