Unen valvetilan ero on häilyvä, unessa voi nähdä edesmenneitä ihmisiä, sekä enneunia.
Uskomuksia kansantarinoiden kautta:
Suoria lainauksia lähteestä:
"Eräässä kansantarinassa kerrotaan, miten nukkuva sielu lentää suusta ulos mehiläisenä, kun taas kuolevan sielun on ajateltu lentävän hänen suustaan perhosena, valkoisena kärpäsenä tai pienenä lintuna." Toinen uskomus oli että, "nukkuvaa eläintä ei saa surmata, sillä sen sielun uskottiin olevan poissa ja joutuvan surman takia eksyksiin. Tällainen sielu saattoi pahimmassa tapauksessa vainota metsämiestä ja ajaa hänet hulluuteen.".
"Kansanuskossa tunnetaan uniolento, joka neuvoo tai varoittaa ihmisiä unessa. Pohjois-Savossa ja Pohjois-Pohjanmaalla tämä olento tunnettiin erikoisella nimellä unikakkiainen tai unihuppias. Näitä ei kuitenkaan ollut kaikilla vaan, usein "taikojen tekijöillä".
Elävien ja kuolleiden yhdistyminen unissa:
Unissa vainajat saattoivat kertoa sukulaisilleen, että lapsi tuli nimetä hänen mukaansa tai, joku antoi neuvoja toiselle. Edesmenneet sukulaiset saattoivat myös tulla hakemaan omaisiaan enneunessa tuonpuoleiseen. Väkivaltaisen/ huonon kuoleman saaneet vainajat saattoivat tulla vaatimaan hyvitystä kokemistaan vääryyksistä.
Vainajien tarpeet tuli huomioida muuten he saattoivat ilmestyä uneen kysymään mikä on kun ei hänen tarpeitaan ei ole huomioitu. (mm. ruokaa tuli olla ja ovi pitää auki)
Silloin tällöin kuolleet tulivat uniin paheksumaan elävien toimintaa. Näitä oli uskottava sillä vainajien uskottiin järjestävän onnettomuuksia jos ei heitä kuunneltu.
Enneunia ja lisää uskomuksia:
Enne unia nähtiin mm. kuolemasta, aviopuolison saapumisesta. Jälkimmäinen oli tuohon aikaan hyvin tärkeää, koska avioliittoon astuminen oli ensisijaisen tärkeää.
Taioilla voitiin edistää erilaisia enneunia, näitä tehtiin erityisesti juhlapyhinä. Myös symboliikkaa tutkittiin, esim. rakkautta. Myös sairauksia tutkittiin tulkitsemalla enneunia ja potilaan unia.
Painajaisia pidettiin pahansuopana olentona, joka asettui rinnan päälle peittäen nukkuvan painonsa alle, eikä ihminen siksi kyennyt unessa huutamaan tai liikkumaan. Tätä estettiin laittamalla teräspala tai veitsi päänalusen alle.
Unissa voitiin myös nähdä esim. luonnon haltioita. Tarinan mukaan ei metsässä liikkuessaan saa nukahtaa metsäpolulle, koska metsän haltijan sanottiin kulkevan sitä pitkin.
LÄHDE:
http://www.taivaannaula.org/2013/12/unien-nakemisesta/
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti