maanantai 28. huhtikuuta 2014

Tässä on teoksen toinen osa.

Tällä ohjelmalla muokkasin kuvat: http://www.picmonkey.com/










Tämän työn toinen osa on kuva kollaasi. Kollaasin kuvat esittävät sitä kuinka ns. normaalin ja aidon tuntuinen uni maailma eroaa todellisesta elämästä.
Ensimmäisessä kuvassa olisi ollut auringon lasku, mutta unessa ei useinkaan näe kauas, vaan esim. automatkan aikana toinen auto näkyy selvemmin kuin horisontti. Myöskään muu maisema ei ole tasainen ja selkeä vaan se on utuinen ja sumea. Tämä on yksi unen tunnusmerkeistä.
Toinen, kolmas, neljäs ja viides kuva esittävät sitä, kuinka vaikeaa unessa on lukea. Teksti on usein sumeaa ja siitä ei saa mitään selvää. Vaikka kuinka siristäisi silmiään, niin kirjaimet vain pomppivat sivuilla. Loin myös kuviin unen omaisuutta tummentamalla kuvista reunoja.
Viimeinen eli kuudes kuva kuvaa sitä kuinka ikkunasta on nähdä läpi. Itse en ainakaan usein unessa nää ikkunan läpi ellen mene ihan lähelle. Kauempaa se on ihan mahdotonta, mikä olisi todellisessa elämässä helppoa. Ikkunat ovat usein juuri tuollaisia kirkkaita ja sumeita, eikä niistä sen takia nää läpi. Tässä olisi toinen työni osa.

keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Valmistyö



Tämä kuvaa mielestäni unta hyvin, koska unet ovat usein sekavia, ja niissä nähdään mitä oudoimpia asioita. Unissa on myös se, ettei koskaan nää oikein selvästi mitä missäkin on vaikka kuinka yrittää siristää silmiään. Ja varsinkin ainakin minulla on se etten nää kauas selvästi, sen valitsin vähän tärähtäneen maisema-, iltahämärä kuvan, koska se mielestäni kuvaa sitä unissa olevaa epäselvyyttä.

Työvalmistumis prosessi...



Tässä on alkuperäinen kuva, josta paintin avulla poistin taustat, jonka jälkeen kuvasta tuli tämän näköinen...



Samalla tekniikalla (eli paintin avulla) poistin myös parista muustakin kuvasta taustat


























Nämä kaikki kuvat liitin isoon taustaan







torstai 30. tammikuuta 2014

Valokuvia työtä varten.





Kuvia ei ole muokattu millään tavalla vielä. Ja näitä kuvia on ajateltu työhön. Kollaasi ei kuitenkaan ole vielä läheskään valmis mutta idea on kuitenkin mielessä.

Surrealismi




Surrealismi on taidesuuntaus. Taidesuntauksen tietoisesti loivat mm. Max Ernst vuonna 1919. Tyylisuunnan tarkoituksena oli perehtyä ihmisen tiedostamattomaan sielunelämään. Ja tämän takia innoittaja toimii unet ja alitajunta, ja niiden tulkinnat. Tunnus piirteitä on mystisyys, epätodellisuus ja unenomaisuus, sekä vertauskuvallisuus ja myös aika-ja tilasuhteet.
Taidetekniikoita on kahdenlaisia "käsinmaalattuja uniesineitä" tai teknisesti innovatiivisiä teoksia. Ensinmainittua edustaa mm. Dalì.

Surrealismia ei tule kuitenkaan verrata abstraktiin taiteeseen, vaikkakin molemmissa on ideana yliluonnollisuus ja epätodellisuus. Surrealismin tarkoitus on kuvata todellisuutta omin keinoin, kun taas abstraktissa taiteessa eskitytään usein vain kuvaamaan muotoja eritavoin, mutta siinä ei ole mitään todellisuuden kuvaamista.

Surrealistinen kuva (naivistisia piirteitä)
















Abstrakti kuva

Lähteet:
 http://fi.wikipedia.org/wiki/Surrealismi
Sekä google kuvahaku sanoilla: abstrakti taide, surrealismi taide

Juhani Linnovaara - Suomalainen surrealisti


Linnovaaran suunnittelema koru
Juhani Linnovaara (1943-> ) on suomalainen ja tunnettu juuri surrealistisista töistän. (töihin liittyy surrealismin lisäksi huumoria)
Työnsä hän aloitti ensin realistisilla kuvilla, teki myös "historiallisia muotokuvia" sarjan. Linnovaara on suomalaisia tunnetuimpia nykytaiteilijoita kansainvälisesti. Hän on myös veistellyt, sekä suunnitellut koruja.
Ansainnut Pro Finlandia mitallin vuonna 1971.






Lähteet:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Juhani_Linnovaara
Google:n kuvahaku sanoilla: Juhani linnovaara korut, Juhani Linnovaara surrealistiset työt, Juhani Linnovaara




Salvador Dalí - Surrealistinen taiteilija



Salvador Dalí (1904-1989) on yksi tunnetuimpia surrealistisia taiteilijoita
Hän oli katolilainen taidemaalari, kuvanveistäjä ja elokuvankäsikirjoittaja.
Dalí oli ottanut vaikkutteita renessanssin suurmieheltä Leonardo Da Vinciltä.
Kuuluisimpia töitä häneltä on Musta pysyvyys.
Kuva alla












Lähde:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Salvador_Dal%C3%AD
Google Kuvahausta sanoilla: Musta pysyvyys, Salvador Dalí

Unien tulkinta

Unen valvetilan ero on häilyvä, unessa voi nähdä edesmenneitä ihmisiä, sekä enneunia. 

Uskomuksia kansantarinoiden kautta:

Suoria lainauksia lähteestä:
"Eräässä kansantarinassa kerrotaan, miten nukkuva sielu lentää suusta ulos mehiläisenä, kun taas kuolevan sielun on ajateltu lentävän hänen suustaan perhosena, valkoisena kärpäsenä tai pienenä lintuna." Toinen uskomus oli että, "nukkuvaa eläintä ei saa surmata, sillä sen sielun uskottiin olevan poissa ja joutuvan surman takia eksyksiin. Tällainen sielu saattoi pahimmassa tapauksessa vainota metsämiestä ja ajaa hänet hulluuteen.". 
"Kansanuskossa tunnetaan uniolento, joka neuvoo tai varoittaa ihmisiä unessa. Pohjois-Savossa ja Pohjois-Pohjanmaalla tämä olento tunnettiin erikoisella nimellä unikakkiainen tai unihuppias. Näitä ei kuitenkaan ollut kaikilla vaan, usein "taikojen tekijöillä".

Elävien ja kuolleiden yhdistyminen unissa:

Unissa vainajat saattoivat kertoa sukulaisilleen, että lapsi tuli nimetä hänen mukaansa tai, joku antoi neuvoja toiselle. Edesmenneet sukulaiset saattoivat myös tulla hakemaan omaisiaan enneunessa tuonpuoleiseen. Väkivaltaisen/ huonon kuoleman saaneet vainajat saattoivat tulla vaatimaan hyvitystä kokemistaan vääryyksistä.
 Vainajien tarpeet tuli huomioida muuten he saattoivat ilmestyä uneen kysymään mikä on kun ei hänen tarpeitaan ei ole huomioitu. (mm. ruokaa tuli olla ja ovi pitää auki)
Silloin tällöin kuolleet tulivat uniin paheksumaan elävien toimintaa. Näitä oli uskottava sillä vainajien uskottiin järjestävän onnettomuuksia jos ei heitä kuunneltu. 

Enneunia ja lisää uskomuksia:

Enne unia nähtiin mm. kuolemasta, aviopuolison saapumisesta. Jälkimmäinen oli tuohon aikaan hyvin tärkeää, koska avioliittoon astuminen oli ensisijaisen tärkeää. 
Taioilla voitiin edistää erilaisia enneunia, näitä tehtiin erityisesti juhlapyhinä. Myös symboliikkaa tutkittiin, esim. rakkautta. Myös sairauksia tutkittiin tulkitsemalla enneunia ja potilaan unia.
Painajaisia pidettiin pahansuopana olentona, joka asettui rinnan päälle peittäen nukkuvan painonsa alle, eikä ihminen siksi kyennyt unessa huutamaan tai liikkumaan. Tätä estettiin laittamalla teräspala tai veitsi päänalusen alle. 
Unissa voitiin myös nähdä esim. luonnon haltioita. Tarinan mukaan ei metsässä liikkuessaan saa nukahtaa metsäpolulle, koska metsän haltijan sanottiin kulkevan sitä pitkin.

LÄHDE:
http://www.taivaannaula.org/2013/12/unien-nakemisesta/


torstai 9. tammikuuta 2014

Iltalehden tutkimus

http://www.iltalehti.fi/terveys/2013011516555179_tr.shtml

Ensin en voinut kuin nauraa ääneen. No huvituksen jälkeen tajusin, että on tässäkin artikkelissa pakko olla jotain toden pohjaa. Ja olihan siellä. Varmasti bakteerien kasvu hidastuu, jos ei ole niin lämmin, ja unen saanti on helpompaa jos on hieman viileä. Mutta 3-6. ovat mielestäni aika tuulesta temmattuja. Onhan totta kyllä, että kun nukkuu hyvin, niin stressi taso laskee ja laihtuu; mutta se taas ei liity mitenkään siihen onko alasti vai ei. Toiset saavat paremmin sitä paitsi unta ihan pyjama päällä.

Vähäisen unen riskejä

http://yle.fi/uutiset/tutkimus_vahainen_uni_muuttaa_elimistoa_dramaattisesti/6516933

Ylempänä on linkki tutkimukseen jota päätin vähän mietiskellä. Tutkimuksen mukaan koehenkilöt jotka nukkuivat alle 6 tuntia ns.huonoa unta, saivat aikaan kehossa kemikallisia muutoksia ja noin 700 eri geeniä muuttui. Kun taas yli 10 tuntia ns.hyvää unta nukkuneet pitivät kehonsa lähes normaalina. Tutkimuksen mukaan kuuden tuntia nukkuneiden koehenkilöiden immuunijärjestelmä kärsi, sekä vähäinen uni voi liittyä diabetekseen, sydänsairauksiin, ylipainoon ja aivotoimintojen heikkenemiseen.

Tutkimus voi olla oikeassa, varsinkin niiden ihmisten kohdalla, joiden keho vaatii pitkiä yö unia. Kuitenkin tutkimus tuloksia ei voi verrata kaikkiin. Kuten jo aijemmassa jutussani kerroin, kaikki ihmiset ovat erilaisia, ja näin ollen siis tarvitsevat myös eri määrän unta. Jotkut ihmiset pärjäävät pienemmällä määrällä unta, eivätkä silti sairastu esim. diabetekseen. Mielestäni kuitenkin tutkimus on aika järkyttävä. Itse tiedän, että tarvitsen yössä vähintään 8 tuntia unta. Joten voisiko viikonloppuna silloin tällöin valvotut yöt vaikuttaa terveyteeni. No ei huolta, tuskin kuitenkaan aivan merkittävästi. Tutkimuksessa koe henkilöt olivat nukkuneet viikon tai viikkoja alle 6 tunnin heikoilla unilla. Ei siis ole ihme, että kehossa tapahtuu tämän myötä muutoksia.

Toten siis lopuksi, että kannattaa nukkua!

perjantai 3. tammikuuta 2014

Yleistietoa nukkumisesta ja unesta

Ensimmäiseksi aijon siis kertoa unesta ja nukkumisesta ihan yleisesti.

Unen tilat:

Unen eri tiloja sanotaan non-REM-uneksi ja REM-uneksi. REM kostuu sanoista Rapid Eye Movements.
       Non-REM-uni on perusuni, ja se jakautuu kolmeen eri syvyys luokkaan. 
1.Torkeeseen, eli silmät ovat kiinni ja tietoisuus ympärillä olevasta maailmasta heikkenee, mutta emme välttämättä tajua olevamme unessa. Tästä on vielä helppo herätä.
2.Kevyeen uneen, eli nukkuva ei juurikaan reagoi ulkoisiin ärsykkeisiin, kuten hiljaisiin ääniin. Tämä unen vaihe parantaa toimintakykyä, mutta ei kuitenkaan niin paljon kun syvä uni.
3.Syvään uneen, eli hengitys on syvää ja syke on matala, sekä rentoutuminen on tädellinen. Tässä unen vaiheessa aivojen "energiavarastot" täydentyvät ja unen "elvyttävät" vaikutteet ovat suurimmillaan. Lapsilla tämän unen vaiheen aikana erittyy kasvuhormooneja. Syvästä unesta on usein vaikea herätä ja unesta herännyt on tokkurainen ja uninen.
       REM-uni on vilkeuni, ja se on unen vaihe, jonka aikana näämme unta. Tämän unen aikana silmät  voivat liikkua vilkkaasti luomien alla. Tutkimusten mukaan REM-unen tarkoitus olisi palauttaa nukkuja syvästä unesta lähemmäs valvetilaa ja heräämistä.

Unen Määrä/Pituus:

Ei ole olemassa tiettyä määrää unta, joka jokaisen ihmisen tulisi saada. Keskimääräisesti ihmisen tulisi nukkua noin 8 tuntia.Unen tarpeen määrä riippuu geeneistä, elämän tavoista ja tottumuksista, sekä muista ulkoisista tekijöistä. 

Iän vaikutus uneen:

Iän myötä unen laatu heikkenee, ja syvä uni heikkenee ja katoaa. Nukahtaminen saattaa olla hankalaa ja uni saattaa olla katkonaista.

Unen tehtäviä:

Unen tehtäviä ovat mm. Oppimisen ja muistamisen parantaminen, vastustuskyvyn ylläpitäminen, hereillä ollessa vireyden ja tarkkaavuuden ylläpitäminen "täydellä teholla", hermosolujen yhteyksien muovautumis mahdollisuuksien luominen, aivojen energiatuotanto ja elimistön sisäisen tasapainon ylläpitäminen.
Jos unta ei saa tarpeeksi, voi se johtaa stressiin, sairastumiseen, masennukseen, tarkkaavaisuuden herpaantumiseen ja pahimmassa tapauksessa esim. masennuksen kautta kuolemaan, jos ei apua haeta.

Lähteet: http://www.ttl.fi/fi/tyohyvinvointi/tyoaika/uni_ja_vireys/Sivut/default.aspx, Terveystiedon kirjat ATENA:lta: VIRTAA kertauskirja s.214-226 ja VIRTAA uuden sukupolven terveystieto s.146-153